menu

Uporaba lesa je ena izmed najboljših rešitev za zmanjšanje porabe energije

24.01.2019
  | Gradnja
Uporaba lesa je ena izmed najboljših rešitev za zmanjšanje porabe energije


Potrebe po energiji v svetu vsako leto naraščajo, zagotavljanje virov bo, ob nujnem zmanjšanju izrabe fosilnih goriv, ki predstavljajo ogromno večino pridobljene energije, eden glavnih izzivov človeštva v bližnji prihodnosti.


Tokrat si oglejmo nekaj dejstev, ki kažejo zakaj je lesena gradnja lahko ena izmed pomembnih rešitev na tem področju.


Za izdelavo lesene konstrukcije porabimo, v primerjavi z izdelavo opeke ali jekla, minimalno energije. Posamezni elementi, izdelani z računalniško natančnostjo, se enostavno sestavljajo na mestu gradnje. Les je lahek, zato so temelji lahko manjših dimenzij kot pri klasičnih zidanih hišah. Transport materiala in sama gradnja zahtevata manj energije, ne gre tudi pozabiti, da je mnogo manj hrupna, saj ne potrebujete ne »mešalca«, ki bi brnel od jutra do večera, niti težkih tovornjakov, ki bi dovažali beton.

 


Lesene zgradbe so bolj energetsko učinkovite.


Les je naravni toplotni izolator, saj zaradi svoje celične strukture ponuja izvrstno toplotno izolacijo: 15-krat boljšo od betona, 400-krat boljšo od jekla in 1770-krat boljšo od aluminija. Zaradi nizke toplotne prevodnosti lesa so izgube kot posledica toplotnih mostov minimalne. Skeletno ogrodje omogoča vgradnjo izolacije med posamezne elemente, torej praktično v steno, medtem, ko pri betonu ali zidu iz opeke polagamo izolacijo na steno. To za zidane stavbe pomeni debelejše stene za enako toplotno upornost kot pri lesenih objektih.

Vendar to niso edini dejavniki, ki vplivajo na energetsko učinkovitost hiše. Poleg odlične toplotne izolacije ovoja, so zelo pomembni pravilno projektirani detajli, ki s svojo zasnovo onemogočajo izgube zaradi toplotnih mostov, primerna zrakotesnost ovoja ter sama arhitektura. Materialov za toplotni ovoj je več vrst. Njihova izbira na energetsko bilanco sicer nima vpliva, izjemno pomemben pa je njihov vpliv na bivalno ugodje. Naravni izolacijski materiali, narejeni iz lesa, omogočajo večjo toplotno stabilnost, hiša se v poletnih mesecih ne pregreva, stene so difuzijsko odprte, oziroma »dihajo«, če uporabimo bolj domač izraz. Ne glede na izbrani material, pa še vedno velja, da je za kvalitetno izolacijo bistvena dosledna vgradnja.

Dejavnik, kateremu dostikrat ne posvečamo dovolj pozornosti, je pa izjemno pomemben, je lega hiše. Kot pod katerim pada sončna svetloba na hišo poleti, je bistveno drugačen od tistega s katerim nas osvetljuje pozimi. S pravilno zasnovo in postavitvijo hiše lahko to enostavno dejstvo s pridom izkoristimo. Bivanje v dveh, sicer identičnih hišah, vendar obrnjenih v nasprotno smer, bo bistveno drugačno, prav tako pa bo poraba energije za vzdrževanje bivalnega ugodja različna.

Pravilna zasnova in lega hiše mora omogočati soncu, da v zimskem času ožari notranjost hiše z naravno svetlobo in toplino. Ravno obratno želimo poleti v hiši čimmanj sončnih žarkov, izven hiše pa senčen prostor, ki bo sorazmerno hladen skozi ves dan.