menu

Odločitve

28.02.2019
  | Gradnja
Odločitve

Izbira bivanjskega okolja je ena izmed pomembnejših odločitev v našem življenju, imeti svoje domovanje, grajeno po naši meri in okusu pa zadovoljstvo, ki prav gotovo močno vpliva na različna področja našega dela in prostega časa.
Odločitev, kakšno hišo si bomo omislili se zdi v današnjem času novih tehnologij in materialov lažja kot v času naših staršev, malo daljši razmislek pa nas napeljuje na misel, da je pravzaprav težja. Podobno kot v trgovini, kjer ni težko izbrati, če je na izbiro samo par artiklov, če pa je na drugi strani nešteto izdelkov, to za nas pomeni tudi nešteto možnosti odločitev in s tem pritisk, da ne bi naredili napake, ki jo bomo, če se vrnemo k hišam, lahko obžalovali celo življenje.
V času gradnje naših staršev, komaj 30 ali 40 let nazaj, se je zdelo, da narava teče svoj krog letnih časov v ustaljenem ritmu, ki je večen in ga ni moč spremeniti. Šalili smo se, da bo prej papež odstopil, kot, da ne bo več snega, da bo vse brstelo konec februarja, poleti pa bodo temperature, kot pri poročilih iz Abu Dabija. Vse to smo, vkjučno s papeževim odstopom, dočakali.
V prav takem ustaljenem ritmu je potekala gradnja hiš. V ospredju je bila predvsem ekonomska računica. Nihče ni še slišal za efekt tople grede, za ogljični odtis, za katastrofalne posledice onesnaževanje zraka, vode in zemlje, ki nas, še bolj pa naše otroke, čaka v bližnji prihodnosti.
Lesene hiše poleg neprimerljivo boljše bivanjske izkušnje naslavljajo tudi vse izzive, ki nam jih prinaša sedanjost, še bolj pa prihodnost: zmanjšanje potreb po energiji, zmanjšanje proizvajanja odpadkov, prehod v krožno gospodarstvo
Okoliščine so se torej drastično spremenile. Pa smo se spremenili tudi mi? Lahko gledamo nase kot kamenček v mozaiku spremenjenega in poglobljenega gledanja na svet, na prihodnost in našo vlogo v njej?
Zato se morate najprej vprašati, kar vas sprašujemo tudi na naši spletni strani www.bauta.si: Kaj si želiš? Kaj čutiš? Po čem hrepeniš? Ko si boste iskreno odgovorili na ta vprašanja, ste pripravljeni. Vaše odločitve bodo popolnoma naravne.