menu

Hiša iz lesa? Zame?

20.12.2018
  | Gradnja
Hiša iz lesa? Zame?

Pozdravljeni na našem novem blogu, svežem kot praznične dobrote, ki se bržkone prav v tem trenutku medijo v pečicah po naših domovih. O čem, se nemara sprašujete, bo tekla beseda?

 

Seveda o hišah. Skušali vam bomo osvetliti proces načrtovanja in trajnostne gradnje lesenih hiš, ki za brezhibno izvedbo zahteva mojstrsko obvladovanje številnih tehnoloških postopkov. Govorili bomo o hišah, ki so lepe, udobne, funkcionalne, varčne, moderne, ki so unikatne, ukrojene po meri, o hišah, ki izžarevajo osebni slog in življenjski nazor ljudi, ki v njih živijo.

 

Tako bomo sestavljali mozaik. V poplavi različnih, prenekaterikrat nasprotujočih si informacij smo v današnjem času dosegli paradoks, da imamo podatkov več, vemo pa – manj. Že res, da za iskanje informacij porabimo mnogo manj časa, v hipu jih imamo na zaslonih naših tako pametnih telefonov. Pa so pristne, resnične, mogoče zmanipulirane, pretirane, olepšane? Kdo se skriva za vsemi temi psevdonimi, lahko zaupamo v njihovo verodostojnost?

 

Zakaj naj bi torej verjeli besedam, ki bodo v prihodnjih mesecih napolnjevale te strani, se vprašate?

 

Odgovor je enostaven: ker izhajamo iz množice izkušenj lastnikov, ki v hišah Bauta zares živijo.

 

O hiši se namreč lahko pogovarjamo s pomočjo številnih izračunov in suhoparnih podatkov le, dokler se vanjo ne vselijo prebivalci. Takrat postane dom, takrat ne štejejo več samo kvadratni metri, vrsta kritine in kilovati energije. Takrat štejejo ljudje, takrat začnemo dom čutiti.

 

Bom spal bolje v takšni hiši, se bom lažje umiril po naporni službi? Bodo imeli otroci manj alergij, se bodo radi igrali v hiši? Se mi bodo usta vsakokrat razlezla v nasmešek, ko se pripeljem na dvorišče in uživam v lepoti mojega doma?

 

Tega se ne da izračunati. Odločitev za bivanje v trajnostni hiši, zgrajeni iz naravnih materialov, estetsko umeščeni v okolico je, med drugim, izkaz našega odnosa do sebe, naših naslednikov in spoštovanja do narave.

 

Božični in novoletni čas je čas premišljevanja in načrtovanja. Naj vas vaše želje in upanje in hrepenenja pogumno vodijo v Novem letu. Najboljše odločitve so namreč tiste, ki jih sprejmemo z veseljem.

 

#bauta #mojdom